#happypaw #урок_доброти2019

2019-10-03

/Files/images/81jpg16092019142547_09e2ed0c0f1ed89e2f83170a83021037.jpg

« Ми відповідаємо за тих, кого приручили» ,- такі геніальні слова із твору французького письменника Антуана де Сент – Екзюпері найточніше відображають бачення проблеми гуманного ставлення до тварин. Відомо, що одним із суттєвих показників морального здоров’я нації завжди було ставлення людей до тварин. Напевно, немає жодної дитини, яка б не мріяла про свого власного собаку або кішку, папугу, рибок чи будь-яку тварину. Саме спілкування з ними допомагає малечі виростати добрими, чуйними людьми, не байдужими до оточуючих. Тварини - це прекрасні істоти, які дарують радість спілкування, відчуття, що ти не один, що ти комусь потрібний. Тому й акцентується в наш час увага на милосердному ставленні до тварин, на вихованні у дітей навичок правильного спілкування з ними, адже з усією гостротою постає сьогодні проблема звичного людського ставлення до тварин.

Благодійний фонд «Щаслива лапа» («Happy paw») та зоозахисна ініціатива «UAnimals» й цього року пропонує школам долучитись до ІІ-го Всеукраїнського уроку доброти про гуманне ставлення до тварин з метою ознайомлення школярів із правилами етичного ставлення до чотирилапих друзів, гуманними шляхами розв’язання проблеми безпритульних тварин і чинними правовими нормами, що стосуються друзів наших менших, а також виховання в учнів відповідальності, альтруїзму, емпатії та чуйності. Урок присвячують Всесвітньому дню захисту тварин, який відзначають 4 жовтня.

Школярі нашого ліцею разом з класоводами та класними керівниками також долучилися до проведення уроку доброти й встановлення рекорду. Організатори цього уроку хочуть зафіксувати наймасштабніший урок добра у школах за допомогою Національного реєстру рекордів України й результатами 2 жовтня та зафіксувати новий рекорд України — «Найбільша кількість уроків добра» (минулорічний рекорд — 6 542 уроки у 791 навчальному закладі).

У нашому ліцеї проведено 11 уроків доброти класоводами, класними керівниками, вчителем біології та вихователем групи продовженого дня. Педагоги для підготовки занять скористалися методичним посібником «Гуманне та відповідальне ставлення до тварин», який побудований на співпраці фонду із закладами загальної середньої освіти і позашкільної освіти, методичними рекомендаціями щодо проведення уроків доброти. Тому й уроки пройшли в різних форматах. Першоклашки із класоводом Василиною Василівною Повханич чудово підготувалися до уроку доброти й принесли для рекламного ролика власні м’які іграшки. Під час уроку виготовили «Правил поведінки з тваринами» в малюнках. Також провели міні – діалог «Про що нам розповість маска» з використанням масок різних тваринок.

Дитячі роботи із осіннього матеріалу у другому класі стали креативною ідеєю і для класовода Оксани Василівни Ковач, і для дітей: урок доброти вони провели як заняття у школі Тітоньки Сови. Школярі розповідали історію про своїх улюбленців, обговорили сюжет оповідання «Біла мисочка в блакитний горошок» і залишили для всіх побажання «Бережімо тварин!»

Василина Федорівна Дуб із своїми школяриками акцентувала увагу на тваринках, які занесені до Червоної книги, а також чотирилапих і крилатих друзів, що живуть у нашому краї.

Класовод 4 класу Любов Іванівна Клецко під час перегляду презентації обговорили з учнями правила поведінки зі свійськими та дикими тваринами. Ліцеїсти проілюстрували своїх домашніх улюбленців та розповіли цікаві історії з власного життя.

Учні середньої ланки разом з класними керівниками акцент зробили на пошукових та творчих завданнях й провели уроки доброти з використанням інтерактивних методів навчання та мультимедійних презентацій, з переглядом захопливих та повчальних мультфільмів, відеоматеріалів, з інтерактивними іграми «Загадки про тварин в картинках». Діти малювали ілюстрації, виготовляли улюблених тваринок у стилі оригамі, готували проекти та інформаційні буклети. І найголовніше, що під час наших уроків жодна тваринка не постраждала!

Старшокласники на заняттях обговорювали з учнями важливі питання ставлення до пухнастих, розповідали про те, як правильно взаємодіяти з бездомними тваринами, як допомогти їм у притулках і чого робити в жодному разі не можна. Дев’ятикласники разом з Ольгою Іванівною Баран дискутували про волонтерів та їх роль у допомозі тваринам, згадали й правовий аспект цієї теми. Кожен педагог наголосив на необхідності піклування про тварин та відповідального поводження школярів і дорослих із нашими меншими друзями.

Наші ліцеїсти не лише долучилися до проведення Всеукраїнського уроку доброти, а також стали учасниками встановлення рекорду «Наймасовіший урок добра в закладах освіти, проведений впродовж дня». Ось такі уроки провели в класах:

1 клас - « Ми любимо тварин», класовод Повханич В.В.,

2 клас - « Уроки Тітоньки Сови «Бережімо тварин!», учитель початкових класів Ковач О.В.,

3 клас - «Подорож країною добра», вихователь групи продовженого дня Дуб В.Ф.,

4 клас - «Ми просимо доброти і милосердя», класовод Клецко Л.І.,

5 клас – «Життя домашніх і безпритульних собак та котів», класний керівник Пекар М.І.,

6 клас – «Цей світ для тебе і для мене», класний керівник Івановчик Т.І.,

7 клас – «Етичне ставлення до тварин», класний керівник Костелей Є.І.,

8 клас – «Відкрий своє серце братам нашим меншим», класний керівник Мастяк Т.Ю.,

9 клас – «Взаємодопомога людей і тварин», класний керівник Баран О.І.,

10 клас – «Ми відповідальні за тих, кого приручили», класний керівник Бучак М.В.,

11 клас - «Веселі заняття із серйозним підтекстом», учитель біології Планчак М.М.

Гуманне ставлення до тварин, скорочення чисельності безпритульних тварин в гуманний спосіб абсолютно можливе, якщо почати змінювати суспільство. А воно може змінитися тільки в період зростання. І місце, де воно починає зростати, - це однозначно школи. Збіжить 10-20 років і виросте нове покоління людей, яке буде ставитись до тварин відповідально і гуманно.

/Files/images/изображение_viber_2019-10-01_18-00-31.jpg/Files/images/изображение_viber_2019-10-01_13-08-52.jpg
/Files/images/изображение_viber_2019-10-01_13-07-22.jpg/Files/images/изображение_viber_2019-10-01_13-07-22 д.jpg
/Files/images/изображение_viber_2019-10-03_08-43-32.jpg/Files/images/изображение_viber_2019-10-01_13-07-20 о.jpg
/Files/images/изображение_viber_2019-10-01_13-07-20.jpg/Files/images/изображение_viber_2019-10-01_13-07-21 д.jpg
/Files/images/изображение_viber_2019-10-01_13-07-21 л.jpg/Files/images/изображение_viber_2019-10-01_13-07-21.jpg
/Files/images/изображение_viber_2019-10-03_08-58-09.jpg
Кiлькiсть переглядiв: 1460