Спільно можна отримати від життя більше: навчання ніколи не вичерпує розум

2019-10-31

/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_22-16-45.jpg

Із першого до тридцять перше жовтня 2019 року в Україні проведено Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек. Про це повідомив Інститут модернізації змісту освіти у листі від 20.08.2019 № 22.1/10-2855 «Щодо наказу Міністерства освіти і науки України від 12.08.2019 № 931 «Про проведення щорічного Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек». Цьогорічний Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек відбувся під гаслом «Бібліотека Нової української школи – простір для освітніх можливостей кожного учня».

Особливо гострою в сучасному світі є проблема творчого розвитку особистості. Кожна країна дбає про творчий потенціал всього суспільства і кожної людини зокрема. Саме цій меті підпорядкована діяльність освітянських закладів, пріоритетним завданням яких є розвиток творчих обдарувань особистості, надання їй можливості проявляти свої нахили і здібності.

Цьогорічний Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек сприяв реалізації основних пріоритетів Нової української школи, зокрема, формуванню покоління, яке здатне вчитися протягом усього життя, продуктивно розв’язувати нагальні проблеми сучасності, розвивати цінності громадянського суспільства.

У рамках місячника під керівництвом досвідчених педагогів ліцеїсти провели різні заходи, які сприяють патріотичному вихованню молодого покоління, формуванню почуття власної гідності й поваги до інших.

Молодші учні другого класу з класоводом Оксаною Василівною Ковач підготували міні – презентації «Мій родовід» та проектні роботи «Я мандрую рідним краєм».

Третьокласники разом з Василиною Федорівною Дуб організували роботу з природним матеріалом «Мешканці лісу». Дітки виготовили експонати, прикрасили своїх звіряток і навіть придумали для них імена.

Вихователі ГПД нашого ліцею Василина Федорівна Дуб та Любов Олексіївна Кирик щоразу намагаються організувати й провести заняття зі своїми вихованцями так, щоб дітки і відпочивали, і навчались. Ось і цього жовтневого дня пройшов навчально – пізнавальний інтенсив: у нашу школу завітали представники пожежно-рятувальної частини смт. Великий Березний. Вони показали малюкам обладнання пожежної машини, розповіли про свою роботу: про способи гасіння пожеж та транспорт спеціального призначення й наголосили на необхідності дотримання правил пожежної безпеки.

#happypaw #урок_доброти2019. Школярі нашого ліцею разом з класоводами та класними керівниками долучилися до проведення уроку доброти й встановлення рекорду. У нашому ліцеї в один день - другого жовтня - проведено одинадцять уроків доброти класоводами, класними керівниками, вчителем біології та вихователем групи продовженого дня. Також місячник запам’ятався всім ліцеїстам і дивовижним святом до Дня працівників освіти «Учителю! Ваше слово — мудрість України, а праця ваша — доля трударя», у підготовці до якого допомагали всі гуртом: і пісенними номерами, й танцювальними виступами, й оформленням зали. Гарний настрій і позитивний заряд енергії дарували діти всім працівники ліцею. А учнівське самоврядування цього дня обрало для себе ролі вчителів.

Також місяць жовтень став творчим для старшокласників. Джури рою «Кречет» з ройовим Діаною Дагулич провели буккросинг «Прочитай та подаруй!» під гаслом «Читати – це круто!», зібрали багато різних книг й «відправили» їх у мандри, подарувавши молодшим школярам нашого ліцею та діточкам Костринськорозтоцької школи -дитсад І ступеня.

Захопливо й креативно у рамках місячника пройшов у нашому ліцеї й День Козака та шкільний етап військово-патріотичної гри «Джура» «Від козачат до кіборгів - сила нескорених».

«Спорт – це радість, спорт - це сила, що дає всім дітям крила!» - такими чудовими словами ліцеїсти передали свою радість від перемоги у районному етапі Всеукраїнських змагань із футболу «Шкіряний м’яч».

Конкурс «Захисники України: історія та сьогодення» - «Незламним захисникам уклін доземний» - уже традиційно проводиться у жовтні кожного року. Цьогоріч учасниками стали учні закладу, які бажали висловити щирі слова подяки нашим воїнам – захисникам, створити власний малюнок чи фотороботу. Роботи у номінаціях «Лист», «Вірш», «Малюнок» та «Фоторобота» школярі готували і разом з батьками, і з допомогою вчителів та керівників гуртків. Переможці візьмуть участь у районному етапі конкурсу.

Також у рамках проведення тижня історії вчителями – істориками Олександрою Василівною Яцуга та Валентиною Олексіївною Ружан було проведено патріотичний квест «Я люблю Україну», під час якого команди шукали відгадки на різних зупинках, виконували поставлені завдання: заспівати пісню, скласти скоромовки, знайти приховані історичні документи. Ще захопливим етапом для ліцеїстів стали козацькі змагання, на яких діти продемонстрували силу й спритність, вміння й винахідливість.

/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_22-13-29.jpg/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_22-09-04.jpg
/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_22-15-53.jpg/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_22-15-21.jpg
/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_22-12-13.jpg/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_22-14-00.jpg
/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_19-15-33.jpg/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_22-14-26.jpg
/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_19-14-25.jpg/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_19-14-12.jpg
/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_19-15-04.jpg/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_19-15-22.jpg
/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_19-14-54.jpg


/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_18-16-21.jpgЦікавою пізнавальною екскурсією для старшокласників ліцею стала поїздка в місто Ужгород на прем’єру фільму «Захар Беркут» у міжнародному прокаті «The Rising Hawk» — спільний українсько-американський художній фільм 2019 року режисерів Ахтема Сеїтаблаєва та Джона Вінна, екранізація однойменної історичної повісті «Захар Беркут» Івана Франка. Слоган фільму — «У свободі моя сутність». Кіносценарій фільму написаний Ярославом Войцешеком і Річардом Ронатом на основі однойменної повісті українського класика Івана Франка. В основу фільму лягла історична повість Івана Франка «Захар Беркут», яку автор написав ще у 1882 році. У своєму відеоблозі режисер Ахтем Сеїтаблаєв зазначив, що основний зміст твору Івана Франка був збережений, але у фільмі з'явилися нові персонажі та сюжетні лінії. Фільмування натурної частини стрічки відбувалося влітку 2018 році в Карпатських горах та під Києвом. Серед відомих місць знімання було озеро Синевир. Знімання стрічки розпочалося 15 червня 2018 на Закарпатті у Синевирській поляні. Український гурт «Океан Ельзи» записав пісню «Перевал», що стала офіційним саундтреком до історичного екшена «Захар Беркут» – історії про минуле з відголосом у майбутнє.

/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_22-09-16.jpg24 жовтня – День визволення села Кострино від нацистських завойовників. Своєрідною даниною пам’яті наших предків – героїв- визволителів стала поїдка на Ужоцький перевал, організована вчителями історії Олександрою Василівною Яцуга та Валентиною Олексіївною Ружан, з метою впорядкування могил загиблим воїнам Першої та Другої світових воєн. 28 жовтня українці провели День вшанування пам’яті загиблих з нагоди 75-річниці вигнання нацистських окупантів з України. 28 жовтня 1944 р. було остаточно вигнано гітлерівців з території України. У цей день радянські війська ввійшли до міста Чоп. І саме ця дата вважається днем повного вигнання нацистів з України, хоча бойові дії у Закарпатті розтягнулися аж до 28 листопада. Але подіями жовтня – листопада 1944 року війна не скінчилася – українці воювали в Європі до 8 травня 1945 року. Цього дня вшановують пам'ять всіх українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів в лавах Червоної армії або Української повстанської армії - «Їх об’єднала доля України, і шлях життєвий вибрала вона…» . Тож схиляємо голови в пошані перед загиблими в роки Другої світової війни і дякуємо тим, хто віддав свої життя за наш край у боротьбі з нацистами. Наші ліцеїсти переконані, що берегти пам'ять про їх подвиг можна і за допомогою отаких трудових акцій.

Світлина від Рія Кречета.
Світлина від Рія Кречета.

Спомином про подвиги наших українців у роки Другої світової війни стала пізнавальна екскурсія – поїздка 28 жовтня 2019 року у День вшанування пам’яті загиблих з нагоди 75-річниці вигнання нацистських окупантів з України до бункеру Лінії Арпада у селі Верхня Грабовниця Воловецького району, також організована директором ліцею Олександрою Василівною Яцуга для молодих джур рою «Кречет» та обдарованих дітей.

Метою поїздки було знайомство сьогоднішніх юнаків та дівчат з місцями бойових подій, з нашим історичним минулим.

Світлина від Рія Кречета.
Світлина від Рія Кречета.

Бункер - це великий оборонний комплекс, побудований Угорською королівською армією під час Другої світової війни. Знаходиться об'єкт біля села Верхня Грабовниця Воловецького району і є єдиним збереженим із тих часів бункером. Іще трохи є в Колочаві:там знаходиться музей лінії Арпада. Перед входом розміщена карта лінії Арпада — майже 600 кілометрів оборонних споруд Карпатами від території сучасної Угорщини - по Закарпатській області і до Трансільванії.

Школярі послухали захоплюючі розповіді екскурсовода. Самі змогли відвідати бункер, подивитися експонати, відчути атмосферу тунелів, побачити тодішні умови проживання, подумки повернутися в ті страшні часи і зрозуміти ціну сьогоднішнього мирного життя. А вже надворі знову всі дивувались: навколо неземна краса — у жовтні закарпатські ліси одягнені в кольорові шати, шикують красою і приваблюють туристів.

/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_19-11-42.jpg

/Files/images/изображение_viber_2019-10-31_22-17-07.jpgДалі за маршрутом наші туристи – ліцеїсти відвідали водоспад Шипіт, а також зустрілися зі своїми друзями – школярами ліцею села Пилипець. А згодом помандрували на канатну дорогу «Альянс» біля смт. Міжгір’я. Трикрісельний витяг підняв гостей на гору Маковиця – висота 750 метрів, і всі змогли помилуватися чарівними краєвидами./Files/images/изображение_viber_2019-10-31_19-11-29.jpg

«Гомонять історії сторінки про славу верховинців». Справді, у наших карпатських горах збереглося багато «свідків» про ті події. Тому і люди не повинні їх забувати, а розповідати молодому поколінню про героїчні сторінки історії, знайомити з ними.

Сьогоднішні школярі – майбутнє України! І від того, який внесок ми, дорослі, зробимо в їх розвиток, виховання, чи зуміємо привити поняття цінностей, таке майбутнє вони й будуть творити.

Світлина від Рія Кречета.

Кiлькiсть переглядiв: 1311