• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • птахи
  • 14 грудня- День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

14 грудня- День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

2018-12-17

/Files/images/ЧЭАС.jpg

Ті, хто врятував світ

День ліквідатора аварії на ЧАЕС відзначається в Україні щорічно 14 грудня. Саме в цей день у 1986 році був уведений в експлуатацію захисний саркофаг над зруйнованим енергоблоком атомної станції в Чорнобилі. Через 20 років пам'ятна дата на честь ліквідаторів найбільшої техногенної катастрофи в історії людства була закріплена на державному рівні.

Число пожежних, військових і добровольців, які брали участь в ліквідації наслідків аварії, становить понад півмільйона людей, їх називають «тими, хто врятував світ».

Незважаючи на масу проведених розслідувань, єдиної причини виникнення аварії на атомній станції в Чорнобилі до цих пір не існує. День трагедії на ЧАЕС змінив долі тисяч людей і забрав велику кількість життів. Першими жервами стали працівники станцiї, які були присутні під час випробувань четвертого енергоблоку вночі 26 квітня 1986 року.

У цей день офіційного введення в експлуатацію комплексу захисних споруд «саркофаг» над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС схиляємо голови перед тими, хто ціною власного життя і здоров'я рятував Україну й увесь світ від цієї страшної техногенної катастрофи. Чорнобиль – назавжди наша історія і спільний біль

Чимало з цих героїв дуже швидко пішли з життя. А ті, кому пощастило більше, багато часу провели в лікарнях... Вони й досі пам'ятають події 30-річної давності.

У нашій школі навчається онук ліквідатора – рятувальника Кузьми Віктора Пузяк Денис. Саме з його розповіді учні – дев’ятикласники дізналися, що й серед наших односельчан є герої, які ціною власного здоров’я і ризикуючи життям рятували всіх у ті страшні часи. Онук ліквідатора презентував книгу – спогад "І серце болить..." Петра Івановича Бронтерюка про героїв Чорнобиля, показав сімейні фотографії, розповів про інтерв’ю з дідусем.

Також під час уроку-пам'яті школярі переглянули відеоролик «Ліквідатори ЧАЕС: як все відбувалося».

/Files/images/DSC07897.JPG/Files/images/DSC07893.JPG

Для приборкання найстрашнішого радіаційного лиха у світовій історії знадобилися колосальні ресурси. Проте вирішальними виявилися інтелект, жертовність і героїзм тисяч людей. Ми ніколи не забудемо подвиг тих, хто став на шляху ядерної загрози, – пожежників, військовослужбовців, учених, медиків, будівельників. Уже давно написано і оприлюднено хроніку тих подій, складено детальні звіти, вкрилися пилом в архівах тисячі газетних шпальт, створено художні і документальні фільми, написано повісті й романи. Слова «четвертий енергоблок», «саркофаг», «30-кілометрова зона», «зона відчуження» закарбувалися в пам'яті нинішнього покоління людей як чорні символи останніх десятиліть минулого століття. Однак тема Чорнобиля лишається невичерпною, вона хвилює людей і понині. Хочеться, щоб залишалися довше живими люди, які боролися зі стихією. Щоб подібна трагедія людства ніколи більше не повторилася.

Кiлькiсть переглядiв: 1589