Освітній меседж

2019-05-20

/Files/images/1den_vropi/ed_full.jpg

Освітній меседж "Ми-українці, ми-європейці!"

З 2003 року у третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента від 19 квітня 2003 року. Саме ж свято стали сприймати як символ єднання України з іншими європейськими країнами – день миру, спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

У нашій країні день Європи святкується вже впродовж шістнадцяти років. Для України ця дата означає багато чого. Адже наша країна прагне стати повноцінною європейською державою та увійти до Європейського Союзу. Сьогодні Україна - єдина держава у світі, яка, не будучи членом Європейського Союзу, з року в рік святкує єднання з європейськими країнами на державному рівні креативно й весело.

Так сталося, що в 2019 році третя субота травня - це 18-те число.

Україна бажає стати повноправним мешканцем європейського дому, справедливо вважає, що має на це право. І своєю історією, географічним розташуванням і тим внеском, який наш народ зробив у континентальну справу впродовж багатьох віків свого існування та боротьби.

Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України; ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями; популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді; залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.

У Костринському ліцеї заходи з відзначення Дня Європи тривали протягом декількох днів. Класні керівники й вчителі – предметники спробували підібрати такі цікаві форми проведення тематичних заходів, щоб зацікавити юних ліцеїстів та ознайомити їх з інформаційними новинками про те, що День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників.

Пізнавальний експрес «Україна – країна європейських цінностей», проведений для старшокласників ліцею, надав можливість дітям усвідомити: ми воліли б мати не гірший, ніж у ЄС рівень соціального захисту і охорони здоров’я; хотіли б, аби наша молодь могла вдосконалювати свою освіту в Європі, а громадяни України вирушали на відпочинок за кордон без принизливих черг за візами. Так само, як і Європа, ми хочемо жити в мирі і добросусідстві, віримо, що економічна інтеграція – найдієвіший засіб стримування війни.

Інформина «Світ. Європа. Україна» не тільки допомогла школярам пригадати відомі вже факти про Європу, визначних діячів, але й висловити свої думки з приводу твердження «бути європейцем».

Запам’яталися, до прикладу, висловлювання: «Бути європейцем, на мою думку, означає пишатися країною, в якій живемо, і гордо казати: «я українець». «Бути європейцем означає пишатися насамперед своєю країною. Європа – це не просто якесь абстрактне поняття. Це висока культура, добре розвинута економіка, потужні вищі навчальні заклади (а якщо в країні добре розвинута освітня система, то країна розвиватиметься, бо майбутнє – за молоддю!)»

Танцювальний флеш – моб під пісні зі списку хітів Євробачення «Європейські мотиви» додав веселого драйву й гарного настрою ліцеїстам.

Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.

Наразі ми лише святкуємо День Європи. І в цьому теж є щось євроінтеграційне. Гасло «Ми йдемо в європейський дім» для нас означає будівництво Української держави на принципах європейської демократії та політичної культури на засадах української духовності і моралі. Лише проводячи активну політику, проявляючи самоповагу і рішучість, Україна зможе посісти гідне місце в Європі, доконечно стати європейською країною.

Шота Руставелі писав: «Людина, яка не шукає друзів, є ворогом сама собі». Ці слова великого поета звучать як сучасна філософія євроінтеграційної політики України, де кожен повинен усвідомити свою європейську приналежність, тим самим зробити такий важкий перший крок назустріч один одному.

Україна і Європа – це не просто окремі клаптики на Атласі Світу, а друзі, які дійсно мають чим поділитись, над чим спільно працювати, щоб упевнено зустріти завтрашній день.

/Files/images/1den_vropi/maxresdefault.jpg

/Files/images/1den_vropi/im578x383-632914-2.jpg

/Files/images/1den_vropi/DSC09232.JPG/Files/images/1den_vropi/DSC09133.JPG
/Files/images/1den_vropi/DSC09234.JPG/Files/images/1den_vropi/DSC09241.jpg
/Files/images/1den_vropi/DSC09246.jpg/Files/images/1den_vropi/DSC09235.jpg
Кiлькiсть переглядiв: 1510