Одна вона у нас така – уся співуча і дзвінка

2019-11-08

/Files/images/FB_IMG_1573333313129.jpg

«Якою мовою виховаєш дитину, таку країну вона і буде любити»

Кожного року 9 листопада, вже 21 рік поспіль, в Україні відзначають День української писемності та мови. За православним календарем 9 листопада - день вшанування пам’яті преподобного Нестора- літописця. На думку вчених саме з його праць починається українська мова.

Цього дня указом президента України Леоніда Кучми в листопаді 1997 року на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства було запроваджено відзначення свята на державному рівні.

А у 2000 році з'явилася дуже цікава традиція проводити всеукраїнський диктант з української мови. Також у День української мови та писемності стартує конкурс імені Петра Яцика, на якому за першість змагаються знавці української мови.

/Files/images/FB_IMG_1573333759010.jpgСолов’їна мова має в собі історію нашого народу, всю красу і міць поетичного слова. Чудна мелодія солов’я, могутня пісня лісів і полів, дитячий лепет і мамина колискова – звучить в нашій рідній мові і залишається в пам’яті назавжди.

/Files/images/FB_IMG_1573333293814.jpg Українське радіо у п’ятницю 08 листопада 2019 року провело щорічну акцію «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності», який розпочався об 11:00 у читальній залі бібліотеки імені Вернадського в Києві.

Наші ліцеїсти також долучилися до написання диктанту. Зібралися цього дня у класному приміщенні усі старшокласники у вишиванках, з гарним настроєм і бажанням перевірити свої знання з української мови. Текст радіодиктанту в прямому ефірі читав відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко, який складає текст диктанту останні 13 років. Цього року автор вніс у текст кілька елементів на перевірку нової редакції чинного правопису. І вперше цьогоріч диктант можна було перевірити вже через 15 хвилин після його написання. Із 12:00 до 12:15 Олександр Авраменко провів роботу над помилками. Автори безпомилкових диктантів отримають заохочувальні призи. Всеукраїнський радіодиктант національної єдності був започаткований з метою єднання навколо мови. Відтоді всі охочі в Україні і за кордоном можуть перевірити, наскільки добре вони знають українську мову. Торік на адресу Українського радіо надійшло 32779 диктантів. З них без помилок написали 311 учасників.

Народна мудрість стверджує: скільки знаєш мов, стільки разів ти людина. Але ми впевнені, що без рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури. Бажаємо всім українцям плекати рідну мову, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, возвеличував Україну й українців.

Вітаємо тебе, гордий український народе, зі святом українського слова! Бажаємо, щоб Материнське Слово було для нас духовним джерелом життя і оберегом.

Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо у душі любов до рідної мови!

Кiлькiсть переглядiв: 1281