Фольклорне свято «Коляда в хату – на весь рік щастя»

2021-12-30

/Files/images/mikolay/d8057276d35c08b81955409fa2e4c6a9.jpg

/Files/images/mikolay/IMG-01cc6246e9dce06630a541d23fb4b92d-V.jpgЧудовою традицією нашого ліцею є організація святкового дозвілля для здобувачів освіти. Але цьогоріч новорічні свята класні керівники організували у своїх класних колективах. А для всіх ліцеїстів керівник музею Ольга Іванівна зі своїми вихованцями підготувала чудове фольклорне свято, спираючись на традиції рідного села.

Зимові звичаї та обряди українців складалися тисячами років. Обов’язковим атрибутом різдвяно-новорічних свят були колядки та щедрівки. Спершу вони з’явилися як співанки – прославляння язичницького бога Коляди, потім, з поширенням християнства, вони почали присвячуватись народженню Сина Божого. Без колядок, які співають на Різдво, важко собі уявити увесь цикл українських новорічно-різдвяних свят.

Щойно шостого січня загориться на небі перша зірка, сідають українці за святу вечерю. На покуті стоїть дідух, а за вікном дзвенітимуть голоси колядників. До хати завітає вертеп. Різдво покличе до церкви, розкрилить народні звичаї та обряди.

Саме таку чудову традицію колядування в селі й відтворили ліцеїсти для всіх присутніх. Діти пригадали колядки нашого села, поринули в атмосферу різдвяного дива.

Вінчували колядники дітям і вчителям, славним господарям «Оці свята відпровадити, других дочекати від століть до сто літ, поки Пан Бог назначив вік». « - Христос рождаєся! – Славімо Його!»

Кiлькiсть переглядiв: 284