День цивільного захисту

2023-04-27

/Files/images/zs/IMG-e3f90526387e8eec010654c1901fe677-V.jpg

День цивільного захисту 2023

«Про безпеку завжди дбай – життя своє оберігай»

/Files/images/zs/IMG-518f3acb4461ff97b3d510e71878181b-V.jpgЯкщо ви уявите собі величезну диво – машину чи навчального робота, в якому кожен гвинтик виконує свою навчальну й корисну функцію, а разом працює як єдиний чудовий механізм, - ось це і буде День цивільного захисту у Костринському ліцеї 2023 року!!!

Цьогоріч під час повномасштабної війни такий захід особливо актуальний, адже від дій російської армії часто страждає мирне населення. Тому адміністрація й педагоги Костринського ліцею спланували проведення навчальних практичних занять із залученням різних державних служб, щоб навчити дітей діяти зібрано і рішуче, грамотно і чітко, не розгубитися у випадку виникнення надзвичайних ситуацій, захистити своє здоров'я і життя.

/Files/images/zs/IMG-f5e79b58a0d2b778da08619e71035ea5-V.jpgРозпочався цей день із проведення інструктажів БЖД класними керівниками та навчальної евакуації здобувачів освіти закладу.

Наступним цікавим етапом стали практичні заняття з надання першої медичної допомоги, проведені працівниками сімейної амбулаторії села Кострино. Галина Юріївна розповіла й показала школярам правила надання першої медичної допомоги при переломах, травмах. Діти мали змогу самі «попрацювати» медсестрами й допомогти постраждалим: перебинтувати рану, евакуювати постраждалого.

/Files/images/zs/IMG-31ad79e84dd4c500ddc1d77b781d3366-V.jpgПізнавальною стала й зустріч ліцеїстів із працівниками патрульної поліції, які розповіли дітям про необхідність володіння навичками самозбереження та прийняття правильних рішень. Головною метою працівників поліції було попередження протиправних дій з боку дітей та застереження їх від небезпеки на вулиці, у транспорті. Акцентувалася увага на видах відповідальності учнів та їх батьків за скоєні правопорушення. Зустріч пройшла у формі діалогу, всі отримали корисну інформацію та погодились з тим, що безпека кожного залежить від нас самих. Поліцейські побажали учням безпечного й радісного життя. А ми в свою чергу висловлюємо щиру подяку представникам поліції та чекаємо на нові зустрічі.

Але, безперечно, справжньою «родзинкою» цього дня став приїзд до ліцею працівників Кінологічного центру ГУНП в Закарпатській області. Заступник начальника Кінологічного центру ГУНП капітан поліції Іваничко Василь познайомив школярів з особливостями роботи Кінологічного центру, розповів, що професіоналізм кінолога - це не стільки результат навчання, скільки наслідок способу життя, пов'язаного з постійною взаємодією з цими тваринами. Потрібна висока фізична працездатність - адже робота проходить переважно на повітрі, в будь-яку погоду і пов'язана з активними пересуваннями. Навряд чи хорошими фахівцями стануть ті, хто відрізняється зайвою пунктуальністю і бажає, щоб все здійснювалося за раз і назавжди встановленими правилами - адже тварини поводяться спонтанно і не завжди передбачувано.

Старший лейтенант Нестеренко Микола зі службовою собакою - кличка Беха - показали фрагменти затримання умовного правопорушника. Добре підготовлений службовий собака виконував різні завдання. Молодший інспектор-кінолог сержант поліції Гайдош Вікторія зі службовими собаками Айза і Зевс продемонстрували пошук вибухонебезпечних і заборонених предметів, а також вибірку речі за запахом людини. І головне - на вимогу часу – працівники Кінологічного центру наголосили всім про правила поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів. Наші ліцеїсти переконалися – у Кінологічному центрі ГУНП в Закарпатській області виховали гідних друзів відомому псу Патрону.

Також школярі зустрілися й провели практичні заняття з працівниками державної пожежно – рятувальної частини управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області. Вони показали пожежний автомобіль та обладнання, розповіли школярам, яких правил необхідно дотримуватись, куди звертатись за допомогою у разі виникнення НС. Діти змогли приміряти костюм рятувальника, оглянули обладнання, знайомилися з фахівцями ДСНС та слухали їхні поради з безпечного життя. А ще вогнеборці показали, як загасити пожежу. І знову наголосили також на алгоритмі дій на випадок виявлення вибухонебезпечних предметів.

/Files/images/zs/IMG-83bea3ae5f9c2d81a9882dd01446b9b6-V.jpgЗавершився навчально – практичний марафон спортивними естафетами. Веселі враження й спортивні перемоги – найкращий спосіб формування навичок здорового способу життя.

Учні та педагогічний колектив школи у цей день удосконалили свої теоретичні знання і практичні навички щодо дій в умовах екстремальних ситуацій, перевірили здатність грамотно і чітко діяти, щоб захистити своє здоров’я та життя.

Р.S.: слова щирої вдячності учнівська й вчительська спільнота Костринського ліцею висловлює всім працівникам державних служб і установ, які знайшли час і подарували дітям нову впевненість у власних можливостях. Дякуємо за спільну роботу, за вашу відповідальність і підтримку. Нехай кожен робочий день і далі буде плідним, і приносить не тільки матеріальні блага, але і радість від виконаної роботи!

Кiлькiсть переглядiв: 268