Тиждень української мови

2022-11-11

/Files/images/1_ukr_mova/IMG-64782e38325964572abbd62e85e3005d-V.jpg

«Ми подолаєм тебе, враже, рідним словом!

Усі разом ми станемо у стрій,

Бо українська мова – нації основа,

Її не гідний і мізинець твій!»

Непростий час. Не на часі розваги. Але традиції залишаються традиціями, особливо якщо вони єднають нас навколо однієї мети – перемоги.

Цьогоріч тиждень мови проведено з особливим патріотизмом. Кожен захід – це і щира вдячність нашим захисникам і захисницям за новий день у рідній домівці, і меседж для кожного українця про те, що мова – наша зброя, і щирі слова гордості за рідну Україну.

З метою збереження і примноження духовних цінностей, культурних національних традицій, виховання шанобливого ставлення до української мови в освітньому закладі поведено низку цікавих заходів.

Розпочали тиждень найменші ліцеїсти поетичним вернісажем «Мова нас єднає», демонструючи власне розуміння того, що мова - найбільше багатство нації, її найцінніший скарб, вона робить нас народом.

У ліцеї проведено акцію мовоєднання «Це наше, рідне!!!», створено учнівський кластер «Є мова – є Україна!» , організовано конкурс лайхфаків «Хто любить, той легко вчить! Як досконало вивчити українську мову».

А у вівторок відбувся старт мовознавчої афіші «Вивчай! Знай! Рідну мову люби, поважай!»

Неймовірне враження справив творчий проект «Україна. Мова. Вишивка», який підготувала Баран О.І. Вестибюль ліцею яскрів розмаїттям української вишивки. Учні з цікавістю розглядали ручну роботу майстринь села.

У рамках тижня розпочато також проведення заходів із відзначення 300-літнього ювілею з дня народження великого українця Г.Сковороди. Світ завжди сприймав як диво життєвий шлях мандрівника Григорія Сковороди. Філософ-гуманіст саме на рубежі століть піднімається на повний зріст. Тому що більшість людей в такі часи шукає моральної опори, щоб йти далі.

Дві знакові події, що запам’яталися здобувачам освіти особливо, - написання Всеукраїнського радіо - диктанту національної єдності та проведення першого етапу Міжнародного конкурсу з української мови ім П.Яцика.

А справжнім святом для ліцеїстів стали динамічні перерви, на яких протягом тижня звучали українські пісні у виконанні зірок сучасної естради. Адже сьогодні ми разом співаємо і перемагаємо!

І зустріч у тісному майже родинному колі на молодіжному креативі дала змогу всім присутнім приємно провести час, сповнитися позитивних емоцій. Цей фінальний захід ліцеїсти присвятили незламному українському народові, нашій рідній Україні, яка мужньо й героїчно бореться і віримо в це – вистоїть!!! Бо вона НЕЗЛАМНА!!! Хоч випало на долю немало лиха і доводиться боротися з ненаситним ворогом. Героїзм синів і дочок України в цій боротьбі дивує цілий світ! Хай усі знають і пам’ятають тих, хто не шкодував свого молодого життя у боротьбі за визволення Батьківщини! А мова і пісня – це зброя, це сила!

Загалом усі проведені заходи залишили чудові враження, запаливши учнів та педагогів гарним настроєм та позитивом!!!

Ми сповнені духом патріотизму, палкої надії, великої й святої віри у Перемогу! Ми переможемо! Нас не здолати!!!

Кiлькiсть переглядiв: 299